Noże
Wysoka jakość stali, precyzyjny szlif i doskonale zaprojektowane rękojeści to znaki rozpoznawcze noży produkowanych w Fabrykach Nakryć Stołowych Gerpol. Ich jakość i niezniszczalność tkwi w precyzji wykonania i zastosowania najwyższej jakości materiałów. Dziś noże produkowane przez Fabrykę Nakryć Stołowych Gerpol to najwyższej jakości produkty oferowane na rynku.
Ostre, niezawodne noże to niezbędne narzędzie codziennej pracy w kuchni. Gwarantują precyzję i bezpieczeństwo krojenia, a także mają wpływ na łatwość i przyjemność przygotowywania posiłków. Produkcja noży w Drzwickich fabrykach ma swoją 250–letnią tradycję, a nowoczesna technologia pozwala tworzyć precyzyjne i solidne narzędzia. Oferujemy zarówno uniwersalne noże kuchenne, jak i specjalistyczne, np. noże do steków, noże do pieczywa, noże do wędlin i wiele innych ostrych akcesoriów przydatnych podczas prac kuchennych.
Nóż kuchenny to zarówno jedno z podstawowych, a jednocześnie najważniejszych narzędzi w kuchni. Bez jego pomocy nie jesteśmy w stanie przygotować żadnego prawdziwego dania. O jakości noża decyduje wiele różnych elementów. Oczywiście z punktu widzenia użytkownika najważniejsza jest ostra krawędź tnąca, która powinna być odpowiednio twarda i wytrzymała. Bardzo istotne jest również aby krawędź nie ulegała szybkiemu stępieniu. Ostrość krawędzi tnącej noży zależy od twardości materiału z jakiego zostało wykonane ostrze.
Współczesne noże kuchenne najczęściej wykonane są ze stali, czyli stopu żelaza z węglem i dodatkami innych pierwiastków. W zależności od procentowego udziału poszczególnych składników otrzymuje się gatunki stali o różnych właściwościach, które są następnie wzmacniane lub osłabiane podczas obróbki mechanicznej i termicznej. Najważniejsze cechy użytkowe, związane z trwałością noża to wytrzymałość na obciążenia. Jej wyrazem jest odpowiednia sztywność ostrza, jego podatność na deformacje, sprężystość, odporność na pękanie i wykruszanie w wyniku uderzeń, a także odporność na ścieranie, która decyduje o ostrości. Bardzo ważnym etapem obróbki stali jest hartowanie, podczas którego nadaje się ostrzu odpowiednią twardość. Warto pamiętać o fakcie, że obróbka stali dobrej jakości jest bardzo kosztowna, stąd wyższa cena dobrych jakościowo noży.
Produktami wysokiej klasy są noże kute, wielokrotnie hartowane i ręcznie ostrzone. Najczęściej wykonuje się je z jednego kawałka stali molibdenowo-wanadowej. Chrom zwiększa wytrzymałość, hartowność oraz odporność stali na korozję. Za nierdzewne uznawane są stale zawierające przynajmniej 13% chromu. Molibden zwiększa hartowność stali, podnosi jej wytrzymałość i zmniejsza kruchość. Wanad znacznie podnosi odporność stali na ścieranie, dzięki tworzeniu w niej węglików. Im większy dodatek wanadu, tym stal tnie agresywnej, ale jednocześnie staje się bardziej krucha. Niezwykle atrakcyjnie prezentują się noże z trzonkami drewnianymi. Na trzonki zwykle stosuje się egzotyczne drewno o wysokiej zawartości naturalnych żywic np. pakka. Dodatkowo drewno jest uszlachetniane substancjami ochronnymi i barwione.